Fem år med stor skillnad i det lilla

Sedan starten av ATG Drömfond år 2017, har vi delat ut drygt 2 miljoner kronor till föreningar i Sverige där glädje, gemenskap och inkludering är i fokus. Följ med på en resa genom våra fem första år!

2017
2018
2019
2020
2021

ATG Drömfond startas 2017...

ATG Drömfond startas 2017 med parollen att alla har rätt att hitta sin plats och sitt sammanhang för att må bra – både i kropp och själ. Vi har ynnesten att bo i Sverige, där föreningsliv är en stor del av vårt samhälle, vår trygghet och vår gemenskap. Men vägen in är inte lika självklar eller enkel för alla. Därför vill vi stötta föreningar med en dröm om att utveckla sin verksamhet. Så att fler kan välkomnas in i omklädningsrum, stallgångar och simhallar – eller ut på isen, i skidbacken eller joggingspåret.

2017

Vi får en ambassadör som de flesta känner igen från hockeyrinken. Peter Forsberg engagerar och inspirerar med sitt brinnande intresse för att göra motion, rörelse och gemenskap tillgängligt för alla!

» Genom ATG Drömfond stödjer jag projekt där delaktighet och inkludering går före prestationer och resultat.

Totalt 300 000 kronor delades ut detta år till föreningar som integrerar och inkluderar. De allra första föreningarna att bli finalister i ATG Drömfond är Unite People i Varberg, Glimma i Falun, MIS i Göteborg och SK United i Stockholm.

2018

Det andra året med ATG Drömfond inser vi att inkludering är så mycket mer än integration. Vi inleder samarbete med Travronden där vi gemensamt hittar och stöttar initiativ där vi människor mår bra i kontakt med hästar. I samarbete med Sveriges Paralympiska Kommitté sätter vi även fokus på parasport.

2018

Travronden

Runtom hela landet finns engagemang på trav- och galoppskolor som främjar glädje och gemenskap. Ett fantastiskt samarbete med ett startskott som innebar att Gotlands Travskola kunde köpa en vagn anpassad för personer i rullstol. Detta ledde till att skolor på Gotland fick möjlighet att ta del av travsporten. Även Örebro-Linde travskola och Solänget travskola fick stöd. Detta år delar vi ut 150 000 kronor till trav- och galoppskolorna.

Under 2018 delar vi ut ytterligare 300 000 kronor till några hårt arbetande föreningar som främjar inkludering och integration på många olika sätt.

Borås Fältrittklubb

En av finalisterna 2018 är Borås Fältrittklubb som använde sin del av stödet för att stödja och utveckla barn med selektiv mutism. I stallgången och på hästryggen får de en chans att hitta en trygg plats som är anpassad för att de ska kunna njuta av hästsporten utan stress och krav.

Musikhjälpen

Det här året deltar vi i Musikhjälpen.Temat för året är ”alla har rätt att funka olika”. ATG Drömfond auktionerade tillsammans med Sveriges Paralympiska Kommitté ut Peter Forsberg. Högstbjudande fick spela parahockey med Peter Forsberg och några av parasportens största stjärnor på isen!

2019

2019 är året då vi är med och stöttar Mustaschkampen och fortsätter med vårt samarbete med Travronden och Sveriges Paralympiska Kommitté.

2019

Elina Waldén är paraishockeyspelare och drömmer om att få dra på sig landslagströjan. Elina är förlamad i båda benen, men i paraishockey kan alla vara med – oavsett funktionsnedsättning. Peter Forsberg och Elina träffades för ett annorlunda ispass där Peter fick spänna fast sig i iskälken.

Peter åkte även till Åre för att träffa Aaron Lindström. Här utmanade han den 18-årige världscupåkaren och paralympiern i backen. Aaron Lindström föddes med en och en halv arm, men det har aldrig stoppat honom från att kasta sig ut i pisten och jaga medaljer. När vi träffar Aaron siktar han mot paralympics i Beijing 2022.

I samarbetade med Mustaschkampen, informerade vi om prostatacancer och om hur viktigt det är att upptäcka sjukdomen innan symtomen uppstår. Peter Forsberg tog ett PSA-prov och uppmanade fler män att göra detsamma. Enkelt och livsviktigt!

2019 delar vi ut 300 000 kronor till fyra finalister i engagemanget Inkludering. Rollerderbyklubben Slaughter sisters, skridskofritids IFK Motala, Hammarö GK som gör golfbanan tillgänglig för alla och Bara Vanlig som inkluderar alla i joggingspåret – på sina villkor.

I samarbete med Travronden stöttar vi Sveriges första rullstolsburna travkusk Matilda Persson. Hon får folkets röst – och 100 000 kronor – för att anpassa sin arbetsplats i travstallet. Åby travskola och Sundbyholms travskola får 25 000 kronor vardera för att utveckla sina inkluderande projekt.

2020

2020 var året då gemenskap, hälsa och välmående var viktigare än någonsin. Föreningar och klubbar fick kämpa för att hålla igång sin verksamhet under svåra och ovana omständigheter.

2020

2020 delar vi upp våra engagemang i olika fokusområden, för att ge dem den uppmärksamhet de verkligen förtjänar. För att stärka dem samarbetar vi nu med starka ambassadörer för varje engagemang. Peter Forsberg tar nu hand om det som får namnet Inkludering, Louise Bratt Fredricson blir ambassadör för Välgörande hästkrafter och Maja Reichard utses till ambassadör för Parasport.

Årets finalister delar på 300 000 kronor som ska ta dem ett steg närmare deras dröm. Sunnanå SK välkomnar flickor i olika ålder och etnisk bakgrund för att ge nyanlända en plats i föreningslivet. Liten eller stor, snabb eller stark – i amerikansk fotboll och hos Norrköping Panthers finns ett behov och en plats för alla. Med lokal förankring och en stark kärlek till basket har Malbas Basket skapat utrymme för flickorna och hos Vattenpoolarna i Ängelholm lär sig nyanlända att simma samtidigt som de får en väg in i samhället och gemenskapen.

2020 får Välgörande hästkrafter det stora nöjet att dela ut 100 000 kronor till Björnbo Gård 4H. Med sin verksamhet och med hjälp av hästarna skapar de en fristad för barn som lever med stress och ångest.

Vårt nya engagemang Parasport ser dagens ljus och vi delar ut 100 000 kronor till Älvsby Parasport. De arbetar för att ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar ska vara delaktiga i friluftsliv på lika villkor.

2021

I år fyller ATG Drömfond 5 år och vi stöttar föreningar till ett aktivt föreningsliv i livet efter pandemin.

2021

Välgörande hästkrafter

Juryn utser föreningen Lunk i kring till mottagare av 100 000 kronor. Med välgörande hästkrafter och målet att vara en del i samarbetet med andra insatser, tar de ett steg närmare att hjälpa barnen tillbaka till en normal vardag. Nästa steg i deras dröm är att hjälpa barn och unga med problematisk skolfrånvaro att bryta mönster.

Parasport 2021

Med drömmen om att spontanspel för personer med funktionsnedsättning ska bli lika självklart som för stående belönas Täby Badminton med 100 000 kronor.

För att fira våra fem första år, ger vi fem föreningar 75 000 kronor vardera och vi ser fram emot att få presentera årets finalister för er om...

00
Dagar
00
timmar
00
minuter
00
sekunder