Vinnare ATGs Drömfond 2017 – Unite People

Årets Drömprojekt 2017 – Unite People

Intervju med vinnaren av årets Drömprojekt 2017, Adnan Bainca från Unite People

Grattis Adnan, ni fick flest röster av finalisterna! Har det hunnit sjunka in än?
Att vi fick flest röster, ja, det har jag förstått. Men att vi får 150 000 kronor från ATGs Drömfond, det har jag inte alls förstått än. Vi har alltid jobbat med så små medel, så den här summan blir liksom svår att greppa.

Upplever du att ni fått mer uppmärksamhet genom ert deltagande i ATGs Drömfond?
Ja verkligen! Vi tycker att vi har marknadsfört oss och synts till mycket i Varberg innan, men det går inte att jämföra med hur det är nu. Det är som om alla vaknat upp och sett oss nu. Vi har verkligen fått starkt hemmaplansstöd, och även fotbollssverige har stöttat oss. Både Olof Lundh och Tobias Hysén har twittrat om Unite People och uppmanat människor att rösta.

Har fler människor fått upp intresset för att delta i Unite Peoples aktiviteter?
Det har hänt mycket. Vi har fått in fler tjejer och människor med funktionsvariation. Det växer snabbt nu, och det är riktigt kul! Första gången vi anordnade tjejträff till exempel så kom det kanske 4-5 tjejer som hängde och spelade fotboll med oss. Två veckor senare hade vi vår andra tjejträff, då kom 15 stycken! De kommer hit, har kul med oss och de sprider vårt budskap vidare till sina vänner.

Vad vill ni satsa på nu framöver?
Som sagt, vi vill verkligen få in fler tjejer och människor med funktionsvariation. Vi vill också utveckla vår satsning ”Karriären”. Det är ett samarbete med Lernia i Varberg där vi informerar ungdomar om deras rättigheter på arbetsmarknaden. Jag menar, jag hade ingen koll på någonting sådant när jag började söka jobb, jag vill ge dagens ungdomar rätt start på arbetslivet. Vi håller workshops och informerar bland annat om hur man skriver ett CV och hur en jobbintervju fungerar och vi har även lyckats få ut en av våra ungdomar i arbete.

Ni har kommit långt, men resan med Unite People har egentligen bara börjat. Hur har ni hamnat där ni är idag?
Jag tror det beror mycket på våra fantastiska ledare. Alla älskar att vara nära ungdomar och vi har ett sätt att vara på som de verkligen uppskattar. Vi är ju där som deras instruktörer och ledare, men det är inte allt. Vi fungerar också som kompisar. Det handlar om att skapa tillit och vara där som stöd. Hade vi ledare haft den här möjligheten när vi var yngre så hade vi nog kommit hit varje kväll. Att få vara en del av något större, att få ta del av den gemenskapen och glädjen som ungdomarna upplever.

Nästa år är det dags för nya föreningar att söka till ATGs Drömfond. Har du något att säga till de som ska söka?
Fundera inte – sök bara! Det har varit en fantastisk upplevelse. Man startar ju något som Unite People för att man älskar det. Drömmen är att få jobba på heltid med det man älskar och genom ATGs Drömfond kommer man ett stort steg närmre den drömmen. Till de som blir finalister kan jag säga att alla är vinnare. Det är inte att få flest röster som är vinsten, utan det är all uppmärksamhet och uppskattning för ens arbete som är vinsten.

Vad ska man tänka på för att lyckas med sin dröm?
Du måste visa mycket hjärta. Gör du något helhjärtat så kommer människor märka det och uppskatta det. Folk säger till mig att jag måste lugna ner mig, men det går inte, jag kan inte ta ett kliv tillbaka. Går du in helhjärtat finns det inget som stoppar dig; vill du så går det. Jag kommer ihåg första gången jag bad om projektstöd hos kommunen. Redan där kände jag att det skulle bli stort. Trots att människor tvekat så har inte jag tvekat en sekund. Det har gått bra hittills och jag kommer jobba stenhårt för att nå ut till fler, det finns inga gränser för framtiden.

bild på leende adnan bainca på plats på solvalla
Adnan Bainca på plats med Unite People på Solvalla på finalen av ATGs Drömfond