UNITE PEOPLE

VAD GÖR UNITE PEOPLE?

I Varberg finns Unite People. Genom fotbollen vill de integrera nyanlända ungdomar i samhället och ge dem möjligheten till en sundare och mer meningsfull livsstil.

Hej Swizz! Hur länge har du bott i Sverige?
Jag kom till Sverige i oktober 2015, men vägen hit var lång. Jag flydde från Ogaden 2014 och det första landet jag hamnade i var Turkiet. Där bodde jag i nästan ett år. Sedan gick vägen via Grekland, Makedonien, Serbien, vidare till Österrike och Tyskland och till sist Sverige. Den första staden jag hamnade i var Malmö.

Vad kände du när du kom till Sverige?
Jag är ganska blyg som person och gillar inte att ta kontakt med människor jag inte känner. Jag kommer från en ganska liten by i mitt hemland, och där tar vi inte så mycket kontakt med människor från andra byar. Att jag inte kunde språket i början gjorde det ännu svårare för mig att kommunicera med människor i Sverige. När jag kom till Varberg och träffade Adnan (grundare Unite People) blev allt bättre.

Vad har Adnan och Unite People hjälpt dig med?
Så mycket, de har hjälpt mig att utvecklas som person. De tog med mig på deras träffar där de spelar fotboll, grillar, umgås… ja allt möjligt egentligen. Alla är från olika länder och alla är jättesnälla, vi lär oss också att prata svenska tillsammans. Adnan gav mig en utmaning i början, han sa ”om 6 månader ska du kunna prata svenska”. Jag trodde han var galen och sa till honom att det är omöjligt, men då svarade han bara ”nej, vi löser det!”. Han fick rätt. Fyra månader tog det, sen kunde jag prata svenska!
Jag har lärt mig hur man tar kontakt med andra människor och vad det betyder att leva. Här i Sverige är det sådan frihet, jag kan göra vad jag vill.

Hur kan Drömfonden hjälpa Unite People?
De kan göra så att fler människor får känna gemenskap. Jag vill att alla ska få uppleva samma saker som jag gjort sedan jag började hos Unite People. Att liksom komma till Sverige blyg och inte kunna språket, men sedan få en massa kompisar och våga drömma. I mitt hemland drömde jag om att få gå i skolan. När jag kom till Europa och Sverige öppnades helt nya möjligheter, jag kände liksom ”Wow, vilken dröm ska jag välja?”. Här kommer jag ju hinna göra allt jag någonsin drömt om.

Har ni gjort något särskilt som du tyckte var extra kul?
Vi åkte till Göteborg en gång och kollade på fotboll live! Det var jättehäftigt. Jag tror vi såg ett lag som hette GAIS. Fotboll är ett av mina stora intressen och i mitt hemland hade vi ingen TV, så jag kunde aldrig se på fotboll. Jag lyssnade bara på radion och hörde talas om spelare som Zlatan och Paul Pogba.

Är det din dröm kanske, att bli fotbollsproffs?
Haha nej, det är för svårt! Skulle krävas så mycket träning och tid. Jag vill hellre bli skådespelare, som Denzel Washington. Han är min favoritskådespelare. Jag tror det är lättare att bli skådespelare än fotbollsproffs.

Hur ser framtiden ut för dig?
Jag vet inte riktigt. Jag hoppas att jag får komma tillbaka till Varberg. Mitt boende där stängde ner och jag flyttades till Sollefteå, men här känner jag ingen. Just nu sitter jag mest inne på mitt rum på dagarna och väntar på besked. Ska jag börja i skolan här eller inte? Var ska jag bo? Får jag åka tillbaka till Varberg?
Alla mina kompisar är kvar i Varberg, vi brukade prata och ses utanför aktiviteterna med Unite People också. Här i Sollefteå har jag försökt spela fotboll med några, men det blir ingen ordning utan ledare eller tränare. Det blir mest rörigt. Vi behöver någon som styr för att det ska bli något vettigt.

 

Ung man med mörka solglasögon som självsäkert tittar in i kameran
Swizz Alfo, deltagare Unite People

 

Nyfiken på de övriga finalisternas verksamhet? Läs mer här!