SK UNITED

VAD GÖR SK UNITED?

Skidklubben SK United håller till i Stockholm. De erbjuder alla, oavsett förutsättningar, möjligheten att ta del av snö- och skidsportens gemenskap och glädje.

Hej Anila, hur hörde du talas om SK United?
Det var genom mina barn. En dag när de kom hem från skolan berättade de om ett möte de medverkat på i skolan. Mötet hade handlat om att barnen erbjöds att testa på skidåkning i Hammarbybacken, och jag sa till barnen: ”Det låter jättekul, testa det!”.

Vad tycker dina barn om skidåkning?
De vill så gärna vara med vid varje tillfälle! Aldrig någonsin har jag hört dem säga ”nej, idag vill jag inte åka skidor”. De har även hjälpt till att fixa SK Uniteds skidstuga, så de ställer mer än gärna upp på sådant också.

Det låter som att dina barn älskar den här möjligheten. Vad får du ut av SK United?
Den känslan jag får av att se mina barn vara så engagerade i något. Att se alla människor som stöttar mina barn och uppmuntrar dem. Det är en förälders dröm. Det är härligt att få vara med och se barnen utvecklas så snabbt, min yngsta är 5 år gammal och åker som ett proffs!

Du är inte med och åker något?
Haha nej! Sticker jag ut i backen för att åka skidor kan du lika gärna börja filma och ladda upp på internet, det skulle bli en YouTube-succé. Däremot gillar jag att vara med på träningarna och se alla åka skidor, det är häftigt att följa deras utveckling.

Vad är det som gör SK Uniteds verksamhet så viktig?
Oj, det är mycket. Till att börja med uppskattar jag deras grundtanke, att de kommer ut till barnen och erbjuder dem möjligheten att testa skidsporten. Alla har inte samma förutsättningar. I det här landet finns snön gratis, varför ska skidåkningen vara så dyr?

Hur kan Drömfonden bidra till detta arbete?
Att hjälpa SK United fortsätta med det de gör. Här lär sig barnen inte bara att åka skidor. Det finns barn i gruppen som inte alls varit i Sverige länge, och SK United hjälper dem in i gemenskapen och att komma in samhället. Alla är så otroligt gulliga och hjälpsamma mot varandra, är det någon som inte vet hur man tar på sig pjäxorna så visar de varandra med kroppsspråk och gester hur de ska göra. Språkbarriären är ingen barriär! Jag blir alldeles tårögd när jag tänker på det engagemang som alla har.

Vad har Toya Westberg (SK Uniteds ordförande, tränare och en av grundarna) betytt för barnen?
Massor. Det var hon som till en början drog i trådarna och ordnade allting. Mitt första intryck av henne var att hon verkligen visste hur man nådde fram till barnen och stöttade dem på rätt sätt. Om någon ramlade backen var hon där och sa ”synd – försök igen!”. Hon får verkligen barnen att våga misslyckas och orka prova igen. Barnen har stor respekt för henne och hon vet hur man får dem att lyssna. Mina barn pratar bara gott om Toya, och de kan vara riktiga busfrön.

Är det något särskilt med SK United som gjort ett extra stort intryck på dig?
Ja, jag kommer ihåg när alla skulle åka skidor på Stockholms Stadion för den var täckt med snö. På bussresan dit började alla barnen sjunga med i låtarna som spelades! Även de som inte kunde svenska sjöng med i låtarna och det var en fantastisk upplevelse. Väl framme på Stadion blev alla påhejade av åskådare, de klappade händer och barnen blev så väl omhändertagna. Det var inte ett enda barn som tänkte på att hitta på något bus, med SK United har de bara skidåkning och härligt umgänge i tankarna.

Har du några framtidsdrömmar?
Att få se något av barnen i gruppen att bli ett skidproffs! Men det viktigaste är att hålla deras låga vid liv. Mina barn började hos SK United för två år sedan och alla som var med då är fortfarande med.

 

kvinna står framför ommålad klubbstuga och visar tummen upp
Anila Xibri, mamma till skidåkande barn och medlem i SK United

Nyfiken på de övriga finalisternas verksamhet? Läs mer här!