Motions- och idrottsföreningen för synskadade

VAD GÖR MIS?

MIS (Motions- och idrottsföreningen för synskadade) har sin huvudsakliga verksamhet i Göteborg. Här arbetar de tillsammans för att kunna erbjuda synskadade möjligheten att utöva sporter.

Hej Vispen Sjöblom, hur hörde du talas om MIS?
Det var när jag flyttade från Stockholm till Göteborg. Jag har utövat sporten Showdown i 8 år och hade inga planer på att sluta när jag flyttade. Jag tog reda på vart jag kunde spela Showdown i Göteborg helt enkelt.

Vad är Showdown?
Man spelar en mot en på ett bord som är stort som ett pingisbord ungefär, med sarger runtom. Man har ett varsitt racket och ska försöka skjuta bollen i den andra spelarens mål.
Du har spelat i 8 år. Då har du hunnit med en del?
Ja, jag tävlar på elitnivå, så en del har jag ju gjort. Nu i helgen är det SM-tävlingar som jag ska vara med på. Sedan är det VM i Stockholm! Ska man vara lite kräsen är det synd att det är i Stockholm, det var mycket häftigare att få åka på VM i Sydkorea för några år sedan.

Har du någon kul Showdown-relaterad historia att berätta?
För ett tag sedan fick jag utmana Drömfondens ambassadör Peter ”Foppa” Forsberg i Showdown. Ska jag vara ärlig så måste jag säga att jag inte hade en aning om vem han var, men det var kul ändå. Jag sa åt honom att inte hålla igen, utan att han skulle skjuta hårt och så. Ändå vann jag båda matcherna mot honom, både när han hade en tejpad mask för ögonen och utan. Men han var duktig för att aldrig ha testat det förut, han hade lite talang!

På vilket sätt har MIS hjälpt dig?
Jag får sponsring från dem för att kunna ställa upp på mina tävlingar och de ställer upp med ledsagare till olika aktiviteter. Dessutom får jag utöva min sport med hjälp av tränare hos dem. Vill jag göra något annat, till exempel gå på promenad eller jogga, så har jag möjlighet att göra det med ledsagare. Tiden med ledsagare är dock väldigt begränsad, MIS kan bara erbjuda promenader gång i veckan nu, och det är ju inte möjligt för mig att ta en skogspromenad själv.

Vad skulle Drömfonden kunna bidra med?
Det vore fantastiskt att kunna vara mer självständig i min träning. Att inte alltid behöva ha en ledsagare för att till exempel ta en promenad. Med hjälp från Drömfonden skulle vi till exempel kunna skaffa en ljudslinga till skogsspåret. Den ger ifrån sig ljud som vi kan följa. Det är ju inte alltid någon har tid att leda aktiviteter och då vore det en frihet att kunna ge sig ut i spåret på egen hand.

Vad drömmer du om inför framtiden?
Rent sportsligt är min dröm att få vinna ett mästerskap, typ VM eller OS! Jag får träna Showdown med en seende tränare ibland, men det skulle jag vilja göra mer ofta. En seende tränare kan ju se var jag skjuter bollen och har möjlighet att hjälpa till mer med träningen.

 

Kvinna med mörktonade glasögon som ler mot kameran
Vispen Sjöblom, Showdown-spelare och medlem i MIS

 

Nyfiken på de övriga finalisternas verksamhet? Läs mer här!