Glimma

VAD GÖR GLIMMA?

Glimma barn och ungdom från Falun hjälper barn med psykisk och fysisk ohälsa. De välkomnar hela familjen att delta för att bryta ovanor och hitta vägen till en hälsosammare livsstil.

Hej Malin! Hur hörde ni talas om Glimma?
Det var genom min mamma, hon hade läst om Glimma på nätet och tipsade oss om det. Vi tyckte det lät väldigt intressant och skickade iväg ett mail till Sussi. Efter bara några minuter ringde Sussi upp oss och på den vägen är det!

Vad var anledningen till att ni kontaktade Glimma?
Det var främst för vår 13-åriga dotter Amandas skull. Hon var ganska överviktig och mådde överlag inte så bra. Hon hade svårt att sova i sin säng på nätterna och sov på soffan istället. Hon var arg, trött och ledsen och skolan fungerade inte som den skulle. Vi hade varit hos dietister och fått kostråd, men det var liksom ingenting som kändes rätt för oss. Vi och Amanda behövde någonting mer.

Vad skulle du säga att Glimma har gjort för er?
Vi ser sådan otroligt stor skillnad. I början var Amanda starkt emot att åka till Glimma och nu strålar hon varje gång vi ska dit. Det är så man får nypa sig i armen och fråga om det här verkligen är på riktigt, vi har fått ett nytt barn här hemma!
Vi bor en bit ifrån Glimma och åker kanske 40 mil i veckan fram och tillbaka, men jag hade åkt 40 mil till om det krävdes. Bara man kommer dit blir man lycklig! Vi åker dit för att träna, pyssla, spela spel, umgås, få läxhjälp… på Glimma kallar dem det för man kommer dit och ”hänger”. Alla får vara sig själva där och det är en sådan härlig gemenskap. Ingen sitter för sig själv utan alla umgås.

Vad betyder Sussi för er?
Hon är så drivande och pushande och får med sig alla! Alla i Glimmas team är lika viktiga, de är otroligt professionella, delaktiga och engagerade. Det bästa är att om någon inte har möjlighet att leda en aktivitet så ställs den inte in, då hoppar någon annan in och täcker upp. Det betyder väldigt mycket för barnen att få de här möjligheterna.

Hur kan Drömfonden bidra till detta arbete?
Att se till att människor får upp ögonen för Glimma. Jag jobbar på förskola och ser hur många som faktiskt har ett behov av något som Glimma. Det finns så många barn och ungdomar där ute som behöver stöd och gemenskap. Det är fantastiskt att man bara kan åka dit och få kärlek av teamet och sedan komma hem och känna sig som en ny människa. Det hjälper hela familjen.

Vad hoppas du att Glimma kan uppnå med pengarna från Drömfonden?
Främst att de ska kunna finnas kvar och fortsätta ge stöd åt alla. Det är så viktigt med engagerad personal och att de kan fortsätta ha öppet alla dagar i veckan. Jag vill att man ska kunna fortsätta ringa dit för att bara prata med någon, det finns alltid någon att kontakta.

Är det någon händelse hos Glimma som fastnat i ditt minne?
Väldigt många… men jag måste få berätta om en sak som hände på ett Fredagsdisco. Det var en kille med då som precis hade börjat hos Glimma. I början av kvällen stod han ensam och blyg i hörnet. Han tinade ju längre kvällen gick och mot slutet var det han som ledde dansen! När han skulle åka hem hoppade han indianhopp över hela parkeringen. Jag träffade honom ett bra tag efter det, då var han jätteglad och berättade hur roligt han hade haft på discot när vi dansade. Det värmer när man får uppleva sådant.

Hur ser era framtidsdrömmar ut?
Jag hoppas att Amanda kan bli ännu starkare och fortsätta få stöd från Glimma. Vi har bara varit med i ett år, tänk vad som kan hända om ytterligare ett eller två år? Redan nu säger Amanda att hon vill bli personlig tränare. Hon har alltid hatat att träna och jag har alltid fått tjata på att hon ska vara med på gymnastiken, men nu gör hon allt det där självmant. När hennes resa är klar vill hon hjälpa andra som är i samma sits som henne.

 

Malin Gustafsson, medlem i Glimma
Malin Gustafsson berättar om dottern Amandas träningsglädje hos Glimma

Nyfiken på de övriga finalisternas verksamhet? Läs mer här!