FINALISTBIDRAG SOLÄNGET TRAVSKOLA

På Solängets travskola får barn i alla åldrar chansen att bekanta sig med travsporten. Flera av eleverna har funktionsvariationer och för att skapa en så bra miljö som möjligt behöver travskolan nu nya lokaler.

 

Varje vecka hålls kurser på olika nivåer på travskolan på Solänget i Örnsköldsvik. Barn från fyra år och uppåt kommer för att lära sig mer om travsporten och vissa av dem har olika former av funktionsvariationer.

– Just nu är de sju stycken som är här minst en gång i veckan. Några kommer hit bara för att borsta och sköta om våra shetlandsponnys medan andra kör häst. Vi har en elev som sitter i rullstol och som precis har gått klart guldkursen. Hon kommer inte upp i vagnen själv, men vi hjälper henne och nu är hennes dröm att få tävla som alla andra, säger Erika Lundquist och fortsätter:

– Det är en fantastiskt rolig verksamhet. Vi har elever som inåtvända till vardags, men som skiner upp och skrattar när de får vara med hästarna. Något de annars gör väldigt sällan. Och samma sak gäller för hästarna. De har fått ett särskilt band till eleverna och klättrar nästan upp i rullstolen för att komma närmare.

För att bli mer tillgänglig vill Solängets travskola nu ha nya lokaler att bedriva sin verksamhet i. I dag ligger teorirummet med toaletter en trappa upp och då hiss saknas kan inte alla elever komma dit.

– Barnen är jätteduktiga på att anpassa sig, men det är tråkigt att vi inte kan vara tillsammans hela tiden. Vi tar med oss undervisningsmaterial till stallet, men det går inte att få med sig allt dit. Och för att gå på toaletten behöver man i dag gå över halva stallbacken, berättar Erika Lundquist.

Förutom nya lokaler vill travskolan också växa sig större. Genom ATG Drömfond hoppas man nu kunna förverkliga fler drömmar. Erika Lundquist är övertygad om att det finns ett stort intresse för travsport bland de yngre i regionen.

– Jag vet att det finns en efterfrågan och vi vill så klart att det ska komma fler till oss. Därför behöver komma ut till skolorna och berätta om att vi finns. Vi gör det vid vissa tillfällen redan i dag, men vi skulle vilja göra det i större utsträckning.