FINALISTBIDRAG ÖREBRO/LINDESBERG TRAVSKOLA

Tillsammans med föreningen Trädet ser Örebro/Lindesberg travskola till så personer utan travbakgrund får ta del av hästvärlden.

Örebro/Lindesberg travskola har under flera års tid arbetat tillsammans med föreningen Trädet. Föreningen, som bildades för drygt 30 år sedan, är lokaliserad i stadsdelen Brickebacken i Örebro. Ett bostadsområde med människor av en rad olika nationaliteter och bakgrunder. Föreningen Trädet strävar efter att ge sina 500 medlemmar en meningsfull fritidsverksamhet och det är här som travskolan kommer in i matchen. En gång i veckan kommer medlemmar till travskolan, för att ta del av djuren.

– Vi har ju en bred verksamhet på skolan, med tävling-, handikapp, och fritidsverksamhet. Vi kände däremot att vi ville nå ut till fler, till de som kanske bor i stan och inte har den där naturliga vägen in i travet och djurlivet i allmänhet. Vi såg potentialen både för oss och Trädet med ett samarbete och det är verkligen fantastiskt att se alla som kommer hit. Det är en succé, säger Lena Thybeck som arbetar på travskolan.

På travskolan går det runt 80-100 personer i veckan. Antalet varierar beroende på vilken säsong det är. Av dessa är det en grupp på åtta-tio stycken som kommer från just Trädet.

– Det är så häftigt att se hur varje enskild individ utvecklas. De allra flesta är livrädda till en början, det gäller ju även hundar och andra djur, men när de väl kommit in i det hela så slutar det ofta med att de ligger och leker med hundarna och knappt vill släppa ifrån sig hästarna. Att se den reaktionen gör att man känner att vi hamnat helt rätt, säger Lena Thybeck.

Närheten till hästarna, naturen och miljön är någonting man ser som viktigt. Genom olika aktiviteter med hästen i fokus, har man som mål att barn, ungdomar och vuxna ska känna delaktighet och gemenskap.

– Med det önskar vi givetvis få ännu fler in i svensk travsport, som är så viktigt. Vi lider i dag av brist på mycket folk, alltifrån hästskötare till funktionärer. Då är det här en ypperlig väg att gå, anser vi. Det handlar om att få folk att få upp blicken, att faktiskt se vilken härlig värld travet är. I nuläget är det flertalet av våra deltagare som tagit ett steg till in i travsporten, från att ”bara vara i stallet och umgås”.

Utvecklingspotential finns för projektet. I nuläget är priserna till Trädet rejält rabatterade och förutom personalkostnader tillkommer utrustning, förtäring och erbjudanden som förhoppningsvis leder till att deltagarna kommer tillbaka.

Genom Drömfonden hoppas man kunna hitta ett bidrag för att kunna erbjuda mer.

– Vi skulle vilja köpa in mer utrustning, kläder, skor, handskar med mera. En annan grej som jag tror kommer kunna lyfta den här satsningen, det är att Petter Karlsson lovat att hjälpa till en del. Han är ung, lovande och en person som många säkerligen kommer kunna få som förebild, så det tror jag kan leda till någonting riktigt bra, säger Thybeck och fortsätter.

– Travet och vår verksamhet har vi sett ger ungdomar och unga vuxna en ökad självkänsla och större självförtroende. Travsporten ska vara stolt över vad vi faktiskt kan åstadkomma.