FINALISTBIDRAG GOTLANDS TRAVSKOLA

Visbytravet har gjort en stor satsning på sin travskola.

För att vara så tillgängliga som möjligt behövs ekonomiska medel till en sulky – anpassad för personer med funktionsnedsättning.

Simon Röcklinger tillträdde som sportchef på Visbys travbana Skrubbs för ett år sedan och under hans tid har det, bland annat, ägnats tid åt att få sporten att växa på ön.

– Tittar man på målen som finns från centralt håll i travsporten handlar mycket om rekrytering och jag tror att det var en av anledningarna till att jag fick rollen, säger han och fortsätter:

– Jag kommer från arbete med barn- och ungdomar inom tennisen så jag har erfarenhet av att arbete med liknande frågor även om travskolan är till för alla åldrar.

Ansvarig för travskolan är Torbjörn Östergren som kombinerar den tjänsten med en liten tränarrörelse.

– Den här sporten har gett mig så mycket så om jag kan hjälpa till att sprida den vill jag gärna göra det, säger han.

Sedan i somras har stora satsningar gjorts.

– Nu är vi uppe i 70 stycken elever och mycket av det beror på att vi drog igång ett travfritids med bussar som hämtar upp elever på vissa skolor. Något som fungerat väldigt bra.

Men för stunden kan inte travskolan erbjuda samma produkt till alla – någon lösning för personer med någon funktionsnedsättning, till exempel rullstolsburen, finns inte.

Genom ATG Drömfond hoppas man kunna förverkliga nya drömmar.

– Vi vill ju vända oss till alla och då behöver vi köpa in en sådan anpassad sulky. Eftersom vi är en liten bana är inte de ekonomiska förutsättningarna som bäst, så det skulle betyda oerhört mycket om vi vann det här, säger han.

En del i att attrahera fler personer är att åka ut på en sommarturné.

– Vi kallar det för ”Visbytravet on tour” och när det är fullt med turister på ön ska vi komma till folket – på campingar, ständer och liknande. I samband med det erbjuds drop in-möjlighet på travskolan och då vill vi ju kunna välkomna alla – även personer med funktionsnedsättning. 

Många förknippar Visby med Almedalsveckan – där kommer dock inte det primära fokuset att ligga, menar Simon.

– Tanken är att satsa med övriga veckor. Bruset är helt galet den veckan och att slå igenom bland pr-experter och liknande är nog för kostnadskrävande. Däremot – om ATG och ST vill ha med oss i en monter eller liknande så är vi självklart det.